Aantal echo’s tijdens de zwangerschap

Vaak kunnen aanstaande ouders geen genoeg krijgen van het maken van echo’s. Bij een echo wordt het kindje in de buik zichtbaar gemaakt door middel van geluidsgolven. Omdat echo’s iets zijn waar veel aanstaande ouders geen genoeg van kunnen krijgen en ook nog eens heel erg naar uitkijken, vind je hieronder wanneer er precies allemaal echo’s gemaakt kunnen worden en hoe je zelf kunt kiezen voor nog meer echo’s.

Echo’s tijdens je zwangerschap

Zoals hierboven vermeld is een echo het zichtbaar maken van je kindje in je buik door middel van geluidsgolven. Er zijn dan ook twee manieren om een echo te maken. Dit kan uitwendig via de buikwand of inwendig via de vagina. Vaak wordt in het begin van de zwangerschap de voorkeur gegeven aan een inwendige echo omdat het apparaat dat de geluidsgolven uitzendt zo veel dichter bij de baarmoeder kan komen. Omdat bij een inwendige echo de geluidsgolven dus veel beter opgepikt worden geeft dit ook een veel beter beeld van een prille zwangerschap. Tijdens je zwangerschap kan het per praktijk verschillen hoeveel echo’s je krijgt. Vaak is het zo dat je een termijnecho krijgt dit is vaak rond de 9 weken zwangerschap, daarna komt een 20-weken echo dit is de echo waarbij je ook het geslacht van je kindje te weten kunt komen. Deze twee echo’s zijn ook tegelijk de echo’s die je zorgverzekeraar vergoed. Bij sommige verloskundigenpraktijken krijg je ook nog een groeiecho van 30 weken en/of een liggingsecho bij 36 weken. Omdat het nut hiervan nog niet goed bewezen is zijn veel verloskundige hier heel voorzichtig mee.

Zelf kiezen voor extra echo’s

Mocht je verloskundige twijfelen over sommigen zaken dan kan deze je aanraden om nog een echo te maken om complicaties te voorkomen, deze zal dan ook vergoed worden door je zorgverzekeraar. Mocht je het zelf nou niet leuk genoeg vinden om maar zo weinig echo’s te maken dan kan je er ook voor kiezen om een pretecho bij pretecho enzo te maken. Bij deze echo’s krijg je een heel goed beeld van je kindje en kan je zelfs kiezen voor een 3D-echo. Op deze manier kan je nog vaker genieten van je kindje zolang hij/ zij er nog niet is.