Wat is een pretecho?

Als je zwanger bent, laat je natuurlijk een aantal medische echo’s maken. Een van de meest bekende medische echo is de 20 weken echo. Het laten maken van een echo is vaak een heel mooi en emotioneel moment, en het is dan ook heel leuk om dit vaker dan die twee keer te doen. Daarom kun je een pretecho in Den Haag laten maken. Maar welke soorten pretecho’s zijn er eigenlijk?

2D geslachtsbepaling echo

Wil jij graag weten of je een jongetje of een meisje krijgt? Dit kunnen ze in het ziekenhuis, tijdens de medische echo van 20 weken, vaak goed zien. Maar als je zwanger bent, kan niets je snel genoeg gaan. Wil jij graag eerder weten of je een jongetje of een meisje krijgt, dan kun je ook een 2D geslachtsbepaling pretecho laten maken. Dit kan al vanaf 13 weken! Zo weet je al heel snel of je een jongen of een meisje krijgt en kun je je daar helemaal op voorbereiden.

3D echo laten maken

Wil je meer dan alleen het geslacht weten en wil je ook graag contact maken met je kindje? Dan kun je een 3D echo laten maken. Je ziet dan je kindje in echt “volume”! Zo kun je alvast zien op wie hij of zij het meest gaat lijken… Dit levert vaak mooie momenten op. Het maken van een 3D echo gaat ook niet veel anders dan het laten maken van een 2D echo. Er wordt gebruik gemaakt van een andere modus die alle trillingen van de echo om kan zetten in een prachtig 3D plaatje. De kans dat het allemaal goed gaat en je een mooi plaatje te zien krijgt is heel groot, maar er is ook een kans dat het niet helemaal goed gaat. Als er bijvoorbeeld niet genoeg vruchtwater om je kindje heen zit (wat de trillingen geleidt), dan kan het zo zijn dat de baby niet mooi in beeld komt. Vaak kun je bij een echopraktijk dan gratis terugkomen voor een herhalingsafspraak.

4D echo: bewegende beelden

Een 4D echo gaat altijd gepaard met een 3D echo. In principe is het beeld hetzelfde, alleen krijg je bij 3D echo foto’s, en bij een 4D echo krijg je bewegende beelden! Zo kun je zien hoe je kindje op zijn of haar duim zuigt of met zijn of haar handjes aan het spelen is. Erg leuk! Veel mensen vragen zich af of de “straling” niet schadelijk is. Bij een echo wordt er geen gebruik gemaakt van straling, het zijn namelijk geluidsgolven (trillingen), die de buik in gaan. Dit is totaal niet schadelijk voor jou of de baby. Je kunt dus gerust een pretecho laten maken!