Problemen met borstvoeding

Het krijgen van een kindje is het mooiste dat je kan meemaken in je leven. Een emotionele periode met mooie momenten breekt aan. Echter is niet alles leuk. Als je net bent bevallen, kun je verschillende problemen krijgen met het geven van borstvoeding aan je baby. We zetten deze problemen voor je op een rijtje. Herken je jezelf hierin? Zoek dan hulp bij het geven van borstvoeding.

Pijn bij het voeden

Het kan voorkomen dat je ineens pijn krijgt bij het voeden. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Ga er in ieder geval altijd mee naar een dokter om erger te voorkomen. Verschillende oorzaken voor pijn bij het voeden kunnen zijn: borstontsteking, een abces in de borst, een baby die bijt tijdens het drinken of beschadigde en bloedende tepels. Dit laatste wordt meestal veroorzaakt door het niet goed aanleggen van je baby tijdens het geven van borstvoeding.

Verminderde melkproductie

Een ander probleem dat je kan hebben met het voeden van je kind is een verminderde melkproductie. Hierdoor krijgt je kindje niet voldoende melk binnen. Er zijn een paar dingen die je kan doen om je melkproductie te verhogen. Denk aan het gebruiken van beide borsten tijdens het voeden, letten op de drinktechniek van je baby of het opnieuw beginnen met nachtvoedingen.

Spruw

Een ander vervelend probleem kan spruw zijn. Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de candida albicans. Hier kun je borst- en tepelpijn en vaginale schimmelinfecties krijgen. Vaak merk je zelf nog niks van spruw als het aan je baby al wel te merken is. Je merkt bijvoorbeeld dat je baby ineens huilerig en onrustig is aan de borst. Of dat er bij je baby witte vlekjes in het mondje zichtbaar zijn.

Medicatie en borstvoeding

Soms heb je als moeder zijnde geen keuze en heb je medicijnen nodig. Let er op dat niet bij alle medicatie borstvoeding mag worden gegeven. Veel medicatie bevat schadelijke stoffen voor je baby die via de moedermelk kunnen worden overgebracht. Vraag dus altijd advies aan je dokter over het nemen van medicatie en het geven van borstvoeding.