Keuzes die je moet maken tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is hartstikke leuk, maar er komt ook veel bij kijken. Zo kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, moeten er voorbereidingen worden getroffen voor als de baby er is en moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt. Het is wel zo fijn om tijd genoeg hebben om over deze keuzes na te denken, begin hier daarom op tijd mee. Voor sommige zaken zul je namelijk informatie moeten inwinnen, bijvoorbeeld bij de verloskundige. Weet je niet goed waarover je allemaal moet nadenken? In deze blog zetten we een aantal belangrijke keuzes op een rijtje die je moet maken tijdens je zwangerschap.

Thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen

Een van de belangrijke keuzes die je moet maken is de keuze tussen een bevalling thuis of in het ziekenhuis. Soms heb je geen keuze en moet je in het ziekenhuis bevallen, bijvoorbeeld als je onder controle staat van een gynaecoloog. Als je gewoon naar een verloskundige gaat voor je controles, gaat deze vaak mee naar het ziekenhuis. Voor veel vrouwen geeft het een gevoel van zekerheid om in het ziekenhuis te bevallen. Mocht er iets misgaan, dan zijn de artsen en de juiste apparatuur altijd dichtbij. Maar je kunt er ook voor kiezen om thuis te bevallen. Wel moeten er dan een aantal aanpassingen worden gedaan aan bijvoorbeeld het bed. Sommige vrouwen vinden het fijn om in hun eigen omgeving te bevallen. Zo hoef je niet in de auto te stappen als de weeën al zijn begonnen. Wel moet je hiervoor genoeg vertrouwen hebben in je verloskundige en in je lichaam.

Het geslacht van je kindje weten of niet weten

Ook moet je beslissen of je het geslacht van je kindje wel of niet wil weten. Sommige ouders willen het geslacht niet weten, omdat ze het een leuke verrassing vinden. Andere ouders willen het geslacht wel weten, omdat dit handig is voor het inrichten van de babykamer en voor het aanschaffen van babykleertjes. Als je er al snel zeker van bent dat je het geslacht van je kindje wil weten, kun je ervoor kiezen om een pretecho met geslachtsbepaling te doen. Bij Pretecho&zo kan dit al vanaf 13 weken, wat 7 weken eerder is dan de medische echo! Ook als je het geslacht van je kindje niet wil weten, is een pretecho erg leuk. Zo kun je namelijk in een warme en gezellige omgeving uitgebreid je kindje bekijken.

Minder gaan werken of niet

Werk je fulltime? Dan moet natuurlijk ook de keuze worden gemaakt of je wil blijven werken of dat je misschien minder wil gaan werken. Denk goed na waar jij je beter bij voelt. Ook is het belangrijk om eens goed te kijken naar het financiële plaatje. Als je minder gaat werken, komt er immers ook minder geld binnen.

Kinderopvang of oppas

Als je ervoor hebt gekozen om te blijven werken of iets minder te gaan werken, zul je moeten zorgen voor een oppas voor je baby. Misschien kunnen je ouders wel een dagje oppassen, maar anders zul je op zoek moeten gaan naar een kinderopvang. Kies voor een oppas of een kinderopvang die je helemaal vertrouwt, zodat je je kind er met een fijn gevoel kunt achterlaten. Vraag bijvoorbeeld eens na bij andere moeders waar zij hun kindje naartoe brengen.