Biedt een spiraal plaatsen echt een goede bescherming?

Heeft u een partner, maar hebben jullie ervoor gekozen om nog niet zwanger te worden? In dat geval spreekt het voor zich dat u op zoek zult moeten gaan naar een bepaalde vorm van anticonceptie. Het soort anticonceptie waar u gebruik van gaat maken is altijd afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, maar ook van de manier waarop uw lichaam reageert. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die geen hormoonspiraaltje kunnen dragen en ook de pil of andere vormen van hormonale anticonceptie niet goed verdragen. Gelukkig zijn de mogelijkheden op vlak van anticonceptie door de jaren heen aanzienlijk toegenomen waardoor ervoor ieder wel een geschikte vorm van anticonceptie voor handen is. In het bijzonder een spiraal plaatsen geniet bij veel vrouwen de voorkeur, ook wanneer ze geen hormonale anticonceptie verdragen.

Wat zijn de voordelen van een spiraal plaatsen?

Er zijn in de praktijk behoorlijk wat voordelen verbonden aan een spiraal plaatsen. De exacte voordelen waar u op kunt rekenen zijn echter altijd afhankelijk van het soort spiraal welke wordt geplaatst. In de praktijk maken we dan ook een onderscheid tussen deze opties: 

  1. Een hormoonspiraal; 
  2. Een koperspiraal; 

Voor de hormoonspiraal geldt dat ze de best mogelijke betrouwbaarheid weet te garanderen. Van de vrouwen die er gebruik van maken raken jaarlijks slechts 0,2 procent zwanger. Dit betekent bijvoorbeeld twee op de duizend vrouwen. Een spiraal plaatsen zonder hormonen, dus de zogenaamde koperspiraal, zorgt ervoor dat u rekening moet houden met een foutmarge van 0,8 procent. Van de duizend vrouwen die gebruikmaken van een koperspiraal worden er dus gemiddeld alsnog acht zwanger (ongeveer). 

Niet alleen de uitstekende betrouwbaarheid van een spiraal plaatsen is een belangrijk voordeel. Wat namelijk bovendien ook te denken van de eenvoudige werking? De pil nemen kunt u vergeten of u kunt ziek worden waardoor de werking ervan niet is gegarandeerd. Beide zaken kunnen niet voorkomen bij een spiraal plaatsen. Dit betekent dat u zich in principe helemaal geen zorgen meer hoeft te maken om zwanger te worden, integendeel.

Hoelang bent u beschermd na een spiraal plaatsen?

Na een spiraal plaatsen wordt er in principe altijd een consultatie ingepland bij de gynaecoloog. Dit controlebezoek vindt doorgaans plaats na zo’n drie maanden. Vervolgens is het mogelijk om na een spiraal plaatsen elk jaar een extra onderzoek te laten uitvoeren, uiteraard op voorwaarde dat er geen ongewenste bijwerkingen optreden. Een spiraal plaatsen zorgt ervoor dat u in de praktijk gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Wilt u echter vroeger met uw partner aan kinderen beginnen? Dan is dat perfect mogelijk. 

De geplaatste spiraal terug laten verwijderen

Een spiraal plaatsen is natuurlijk nog maar één ding, want op een bepaald ogenblik zal ze ook terug moeten worden verwijderd. Het verwijderen van een spiraal neemt niet zoveel tijd in beslag als de plaatsing er van. De arts maakt voor het verwijderen van de spiraal gebruik van een speciale tang waarmee hij zachtjes aan de draadjes van de spiraal trekt. Dit kan heel even wat pijn veroorzaken, maar in het merendeel van de gevallen is deze minder erg dan bij de plaatsing van het spiraaltje. 
MC Wetering is gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische problemen. Vraag vandaag nog een consult aan.