Screening tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent krijg je te maken met een spannende periode. Die spanning is niet alleen van toepassing op je eigen gezondheid maar ook op die van je kindje. Dat kan een hoop onzekerheden met zich meebrengen. Om die onzekerheden te beteugelen zijn er gelukkig verschillende testen die je kan doen, deze prenatale testen kunnen antwoord geven op vele vragen die je hebt tijdens een zwangerschap.

De prenatale screening

 Onder deze testen verstaan we onderzoeken die gedaan worden in de eerste fase van de zwangerschap bij het nog ongeboren kind. De meest bekende hiervan zijn het NIPT onderzoek, de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie.

Deze drie vormen vallen onder de prenatale dna onderzoeken. Na afname van een punctie of test wordt er gekeken in het laboratorium of er in het bloed teveel van de chromosomen 21, 18 of 13 zit.  Elk van de chromosomen kan wijzen op een bepaalde aandoening, zo kan chromosoom 21 wijzen op het downsyndroom, trisomie 18 op het edwardssyndroom en chromosoom op patausyndroom. Meer informatie over deze onderzoeken vind je hier.

Erfelijk overdraagbare aandoeningen?

Als je weet dat er bepaalde ziektes in de familie zitten en je benieuwd bent naar de overdraagbaarheid ervan naar je kindje dan kun dit ook laten onderzoeken. Tegenwoordig gaat dat eenvoudiger dan ooit. Via online diensten is er eenvoudig een dna profiel aan te vragen.

Kosten van een dna test

Maar wat kost een dna test? zul je je misschien afvragen. De kosten lopen hiervoor lopen uiteen. Via de link kun je meer te weten komen of de verschillende testen. Er zijn namelijk ook testen mogelijk die wat gevoeliger liggen zoals een vaderschapstest (om te achterhalen wie de vader is) of een moederschapstest. Ook dit soort testen kunnen dus een hoop onzekerheden wegnemen.

De neonatale screening

De neonatale screening zijn testen die gedaan worden wanneer je kindje al geboren is. Voorbeelden hiervan zijn de gehoorscreening en de hielprikscreening. Bij de hielprik wordt er bloed van een pasgeboren baby onderzocht op enkele erfelijk ziektes (net zoals bij het afnemen van een dna profiel). Let op dit wil niet zeggen dat de ziektes die gevonden worden te genezen zijn maar door er vroeg bij te zijn is het kindje veel beter te behandelen.

Tot slot: de echo’s

De screenings komen bovenop de echo’s die gemaakt worden tijdens je zwangerschap. Deze echo’s kunnen ook de nodige informatie geven over het welzijn van de baby. Zo zijn de termijnen echo en de 20 weken echo standaard. Bij twijfel worden er extra echo’s afgenomen. Via deze echo’s kan er door de artsen op visueel niveau gekeken worden naar de ontwikkeling. Hierdoor kun je je kindje dus goed monitoren. Een prettig gevoel toch? Een fijne zwangerschap gewenst!