Een goede nachtrust is belangrijk voor het lichaam en de geest

Helaas krijgt vrijwel iedereen vroeg of laat weleens te maken met een slechte nachtrust. Als het incidenteel voorkomt dan is er gelukkig niet veel aan de hand. Wanneer het echter op regelmatige basis begint voor te komen dan is het belangrijk dat je actie onderneemt. Hoe komt het dat je slecht slaapt en vooral wat kun je doen om voortaan beter te slapen? In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp slapen en proberen we tips te geven aan de mensen die momenteel slecht slapen.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Een goede nachtrust is essentieel voor goede prestaties overdag. Dit heeft er onder andere mee te maken met dat je lichaam ‘s nachts herstelt. Na een zware training herstellen je spieren in de nacht. Naast dat je lichaam een goede nachtrust nodig heeft, is slaap ook erg belangrijk voor je hersenen. ‘ S nachts verwerk je namelijk de informatie die je overdag tot je neemt. Om zaken goed te kunnen onthouden is het ook erg belangrijk dat je voldoende uren slaapt. 

Wat zijn veelvoorkomende redenen van een slechte nachtrust?

Er kunnen onwijs veel redenen zijn voor een slechte nachtrust. Een reden die pas sinds de afgelopen jaren voor een slechtere nachtrust zorgt, is de telefoon. Door ‘s avonds laat veel achter je telefoon te zitten, word je blootgesteld aan grote hoeveelheden blauw licht. Hierdoor wordt de aanmaak van het hormoon melatonine uitgesteld, wat vervolgens leidt tot moeilijk in slaap komen. Naast de telefoon kan een gebrek aan ritme de nachtrust ook negatief beïnvloeden. Dit omdat je lichaam niet weet waar het aan toe is. Een derde reden die over het algemeen makkelijker op te lossen is, is een slechte slaapplek. Hierbij kan je denken aan de kamer, maar ook puur aan het matras

Hoe los je een slechte nachtrust op

Om frisser op te staan is het belangrijk dat je de nachtrust verbetert. De meest eenvoudige manier om de nachtrust op een positieve manier te beïnvloeden is door een nieuw matras aan te schaffen. Let er hierbij op dat je een exemplaar kiest dat gemaakt is van het juiste materiaal. Bovendien moet het matras een goede lichaamshouding in bed bevorderen. Een voorbeeld van een goed matras is een eco matras. Eco matrassen bevatten geen metalen maar zijn wel zeer stabiel. Daarnaast zijn ze in diverse formaten te verkrijgen en is de prijs-kwaliteitverhouding zeer goed. Een eco matras kopen dient wel bij de juiste webshop te gebeuren. Kijk daarom voordat je een nieuwe matras aanschaft eerst naar de reviews.