Pijn bij zwangerschap

Zwanger zijn is een groot geschenk. Vele beschrijven het als de mooiste periode van hun leven met als eindresultaat een nieuw lid van de familie. Maar hoewel een zwangerschapsperiode heel mooi kan zijn kan het ook heel zwaar zijn met vele onaangenaamheden. Vooral in de latere fases van het dragen van een kind komen er symptomen tevoorschijn die zeker niet  fijn zijn. De meesten vrouwen ergeren zich vooral aan de gewichtstoename tijdens en na de zwangerschap. Tijdens het zwanger zijn kan de trek naar zoetigheid en junkfood stijgen. Hier af en toe van genieten kan geen kwaad maar bij teveel consumptie kan je gewicht toenemen. Dit overgewicht blijft vaak zitten na de bevalling.

Je komt ook kilo’s aan doordat er een kindje in je buik groeit. Dit hoort er allemaal bij, maar door deze gewichtstoename wordt bewegen steeds lastiger en lastiger. Op een gegeven moment word het voor sommige zelfs te lastig om te staan.

Wat kan je hier aan doen?

Om deze pijntjes en mankementen tegen te gaan kan je een paar dingen doen. Je kan de spierpijn verzachten door speciale middelen voor spieren te gebruiken. Je kan ook beweging zo veel mogelijk proberen te vermijden. Indien je werkzaam bent, kan je met je baas in overleg gaan met de vraag of je 6 of 4 weken zwangerschapsverlof opneemt. Wanneer je echt teveel last krijgt met bewegen is het verstandig om voor 6 weken verlof te kiezen. Zo heb je genoeg tijd om uit te rusten en is de last met bewegen minimaal.

Probeer in de latere fases van je zwangerschap onnodig bewegen zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Dit is essentieel omdat het lichaam in deze gevoelige periode niet veel kan verdragen. Doordat de hormonen tegen het einde van de zwangerschap ook erg toenemen doe je jezelf een plezier door het rustig aan te doen.