Wanneer ben je mantelverzorger?

In Nederland hebben wij redelijk wat mantelzorgers. Je hebt er nooit genoeg van. Zij zijn heel belangrijk voor de maatschappij en voor sommige mensen. Een mantelzorger verzorgt een persoon waar ze een sociale band mee hebben. Dit kan je buurvrouw zijn, maar ook je eigen vader en/of moeder. Zij bieden extra zorg, die zij zelf niet meer kunnen doen. Niet iedereen die hulp biedt is gelijk mantelzorger. Wij leggen jou uit wanneer je een mantelverzorger bent. Zijn jullie nog op zoek naar een mantelzorgwoning in Bergen op Zoom? Dan ben je bij Thuis aan Huis aan het juiste adres!

Wanneer mag je jezelf mantelzorger noemen?

Dit hangt af van de relatie tussen jou en degene die je verzorgt. Het hangt er ook nog van af hoe belastend die zorg is. Als je meer hulp biedt, dan de gebruikelijke zorg mag jij jezelf mantelzorger noemen. Het houdt niet in als je een paar keer voor een ziek persoon zorgt waar je een sociale band mee hebt, dat je gelijk mantelzorger bent. Je moet minimaal acht uur per week zorgen voor die persoon. Er is geen officieel bestand, dat jij kan bewijzen dat jij mantelzorger bent. Het zorgen van een naasten kan zowel fysiek als lichamelijk heel zwaar zijn. Helemaal als je daarnaast nog een baan hebt. Bespreek dit daarom ook altijd met je werkgever. Zo snapt jouw werkgever je ook beter en zo kan je het hebben over je uren. Je kan als mantelzorger een kortdurend en langdurend zorgverlof krijgen indien het nodig is. Verleen jij mantelzorg aan je eigen kind? Dan is het mogelijk om hier extra kinderbijslag voor te krijgen. Dit is alleen bij een kind dat intensieve zorg nodig heeft. Onder bepaalde voorwaarde heb je recht op financiële tegemoetkoming als mantelzorger.

Je wordt niet betaald als mantelzorger

Als mantelzorger verleen je onprofessioneel werk en daarom kan je daar niet voor betaald worden. Je verzorgt informele zorg. Zoals je al kon lezen, kan je soms wel een vergoeding aanvragen. Je moet niet mantelzorger worden voor het geld. De zorg die je verleent is wel heel dankbaar werk. Woont jouw persoon te ver weg om elke dag heen en weer te rijden? Dan is het ideaal om een zorgunit te huren bij Dit is Plek. Zo ben je altijd dichtbij elkaar.